Πρόταση Νοεμβρίου: Αξιοποίηση καπναποθηκών.

Αξιοποίηση καπναποθηκών.

 

 

Για τον μήνα Νοέμβρη την πρόταση έστειλε η φίλη μας Αθηνά από τη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας και αναφέρεται στη δυνατότητα αξιοποίησης ορισμένων από τις πολλές καπναποθήκες που διαθέτει η πόλη μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πρωτοβουλίας (προσέλκυση ιδιώτη ) , όπως η ίδια τονίζει ,  αποτελεί το ξενοδοχείο Hydrama στην γειτονική Δράμα . Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αξιοποίηση των καπναποθηκών είναι ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της Καβάλας που καθημερινά βλέπουν  τα ιστορικά αυτά κτίσματα να παραδίδονται στο έλεος του χρόνου και της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής.

 

 

 

 

 

 

Βάσει και των παρατηρήσεων της συνδημότισσάς μας , οι δυνατότητες να διαμορφωθούν κατάλληλα οι καπναποθήκες με στόχο το κοινό όφελος είναι πολλές γνωρίζοντας βεβαία και τις τεχνικές δυσκολίες .Ενδεικτικά και ακολουθώντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης,  θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης,  λύνοντας παράλληλα ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα της πόλης μας και δημιουργώντας παράλληλα και πολλές θέσεις εργασίας.

 

 

Συνεχίζοντας την πρόταση της   στη γειτονική Ιταλία στην πόλη Πάντοβα  ανάλογα κτίρια έχουν μετατραπεί σε χώρους άθλησης ή εκδηλώσεων , που επίσης απουσιάζουν από την πόλη μας . Είναι χρέος μας να περισώσουμε τα κτήρια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του καπνού στην Καβάλα μεταμορφώνοντας τα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις .

 

 

Ένας από τους χώρους που θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση της είναι η καπναποθήκη στην περιοχή του Περιγιαλιου,  η οποία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση  , βοηθώντας κιόλας στην αναβάθμιση της περιοχής.

Ακόμα στα πρότυπα της σχόλης Πυθαγόρα θα μπορούσε να ανακαινιστή και να φιλοξενήσει πολιτιστικούς συλλόγους , αίθουσες εκδηλώσεων  , κάποια από τα μουσεία της πόλης μας ακόμα και στην δημιουργία ενός φορέα ανάπτυξης της ποιότητας ζωής  στην ευρύτερη περιοχή   στα πρότυπα του ΦΕΞ Ξάνθης όπου ο σκοπός του θα είναι η χρησιμοποίηση της  υπάρχουσας υποδομής με διαρκώς αναπροσαρμοζόμενη φιλοσοφία, ώστε να κατακτά την εμπιστοσύνη του κοινού (πολυσύνθετες κοινωνικές ομάδες και σε περιοχές με ιδιαιτερότητες), να τροφοδοτεί με μοντέλα ανάπτυξης, καθώς και να εκπαιδεύει δυναμικό για τη χρήση αυτών.