ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΣΑΝΑΚΑ Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΜΕΙΝΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ WIFI…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καβάλα, 18.12.18

ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΣΑΝΑΚΑ Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΜΕΙΝΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ WIFI

 

Τέσσερα χρόνια με ειδικούς συμβούλους για τη σύγχρονη τεχνολογία με ατελείωτα ενημερωτικά ταξίδια στις Βρυξέλες, με απέραντες μεγαλοστομίες αλλά πάλι στην “ουρά” και για το ελεύθερο WIFI.

Δήμοι όπως Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή κατάφεραν να επιλεχτούν για δωρεάν WIFI, εμείς όχι.

Αναλυτικά έχουμε τα εξής:

 

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων Wifi από τους Δήμους για Δωρεάν Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Περιεχόμενο: Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την «Κοινωνία του Gigabit, 2025» η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μέσω του Προγράμματος WiFi for Europe (WiFi4EU) την ανάπτυξη δικτύων στους πολίτες δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους (π.χ. πλατείες, πάρκα, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, κ.α).

Δικαούχοι Ελλάδας: Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι οι δήμοι της χώρας. Η χρηματοδότηση γίνεται με τη χορήγηση δελτίου (voucher).

Επιλογή δικαιούχων: Οι δήμοι θα επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και ώρα υποβολής της αίτησης και όχι την ημερομηνία και ώρα εγγραφής τους.

Προϋπολογισμός: Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 120 εκ € για όλη την Ευρώπη

Για το 2018, η αξία του δελτίου ανέρχεται σε 15.000€ και καλύπτει το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης. Στην πρώτη πρόσκληση (για το 2018) θα κατανεμηθούν τουλάχιστον 15 δελτία ανά χώρα. Το κάθε δελτίο θα πρέπει να εξαργυρωθεί εντός 18 μηνών από την απόκτησή του.

Γενικά στοιχεία

Aπό τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατίθενται 120 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Wi-Fi σε έως και 8.000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη. Τα δίκτυα που θα χρηματοδοτούνται από το WiFi4EU θα είναι δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς συλλογή προσωπικών δεδομένων. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται μόνο σε δίκτυα που δεν αντιγράφουν υπάρχουσες δωρεάν ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές με παρόμοια ποιότητα στον ίδιο δημόσιο χώρο. Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν εξοπλισμό Wi-Fi (ασύρματα σημεία πρόσβασης) στα επιλεγμένα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής. Οι δαπάνες για τη συντήρηση του δικτύου θα καλύπτονται από το δήμο.

Οι τοπικές κοινότητες θα έχουν την δυνατότητα να φέρνουν τη συνδεσιμότητα πιο κοντά στους πολίτες και να επωφεληθούν πλήρως από τις ατελείωτες δυνατότητες ψηφιοποίησης, κάτι που αποτελεί ένα συγκεκριμένο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η χώρα μας βρίσκεται σε ψηφιακό μεσαίωνα και το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για την ψηφιακή αναβάθμιση μας.

Η φάση εγγραφής ξεκινά από τις 20 Μαρτίου 2018 και οι δήμοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα www.WiFi4EU.eu Στη συνέχεια, στα μέσα Μαΐου 2018 θα ξεκινήσει η πρώτη πρόσκληση και οι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια πρώτη παρτίδα 1.000 δελτίων WiFi4EU (€ 15.000 το καθένα). Τα κουπόνια θα διανέμονται με σειρά προτεραιότητας.

Δήμοι που έχουν υλοποιήσει δωρεάν ασύρματο δίκτυο για τους Δημότες τους:

Δήμος Τρικκαίων: είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εγκατέστησε το δωρεάν ασύρματο δίκτυο ήδη από το 2004 και έχει τεχνολογία 5G. Ο Δήμος έχει ενταχθεί στο πρωτοποριακό πρόγραμμα WiFi4EU που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για  να επιτευχθεί η βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου. Γενικότερα ο δήμος Τρικκαίων έχει πολλές εφαρμογές που τον καθιστούν πρωτοπόρο με στόχο να μεταμορφωθεί σε Smart Trikala.

Δήμος Γλυφάδας: Η πρώτη φάση εγκατάστασης ευρυζωνικών υποδομών υψηλών ταχυτήτων για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο ολοκληρώθηκε πρόσφατα (2017) και έτσι πλέον παρέχεται δωρεάν Wi-Fi για τους δημότες και επισκέπτες του δήμου σε δέκα περιοχές, ενώ ήδη προχωράει στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης. Ο Δήμος έχει ενταχθεί στο πρωτοποριακό πρόγραμμα WiFi4EU που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για  να επιτευχθεί η ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο το Δήμο.

Δήμο Ηλιούπολης: Έχει υλοποιήσει σε αρκετά σημεία του Δήμου δωρεάν ασύρματο δίκτυο, αλλά ο Δήμος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα WiFi4EU με στόχο την αύξηση των σημείων πρόσβασης σε όλα τα ανοιχτά σημεία. Ο κ. Άγγελος Δημητρόπουλος ( εντεταλμένος σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Ηλιούπολης ) σε δηλώσεις του τον Μάρτιο του 2018 είχε τονίσει ότι ο Δήμος Ηλιούπολης ήταν προετοιμασμένος από καιρό ώστε να είναι από τους πρώτους Δήμους που θα καταθέσουν αίτηση.

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Υπάρχουν ήδη πέντε σημεία δωρεάν ασύρματου δικτύου (πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας 2010) αλλά μετείχε στο πρόγραμμα με την προοπτική της επέκτασης του δικτύου του.

Δήμοι που επιλέχθηκαν για τη πρώτη φάση του WiFi4EU

Επιλέχθηκαν συνολικά 2800 Δήμοι από όλη την Ευρώπη. Οι ελληνικοί Δήμοι που επιλέχθηκαν ανέρχονται στους 117. Οι παραπάνω αναφερόμενοι Δήμοι παρόλο που είχαν ήδη αναπτύξει δωρεάν δίκτυο βρίσκονται μέσα στους 117, και αυτό μας δείχνει πως υπήρξε η σωστή προεργασία ώστε να αναπτύξουν την υπηρεσία τους προς τους Δημότες. Επιπλέον δήμοι στην περιφέρεια μας όπως Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα έχουν καταφέρει να βρίσκονται ανάμεσα στους επιλέξιμους και επιλέχθηκαν από μια διαδικασία που τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας. Ο Δήμος μας για μια ακόμα φορά έδειξε κωλυσιεργία και έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει το voucher και να προσφέρει στους Δημότες του δωρεάν ασύρματο δίκτυο.

Πρόταση: Τοποθέτηση πανκατευθυντικών κεραιών (omni-directional) σε «στρατηγικα σημεια»

Η τοποθέτηση των κεραιών θα πρέπει να λάβει χώρο σε στρατηγικα σημεία εντός της πόλεως καλύπτοντας έτσι συγκεκριμένες εκτάσεις με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Τοποθετώντας πανκατευθυντικες κεραίες οι οποίες εκπέμπουν σε ακτίνα 10 – 15 χιλιομέτρων (λόγω των παρεμβαλλοντων υλικών μπορεί να υπάρξει μια μείωση της εμβέλειας του σήματος) μπορεί να καλυφθεί μεγάλη έκταση εντός του κέντρου της πόλεως. Θα πρέπει να υπάρξει μία μελέτη στην οποία θα παρουσιάζονται οι λεπτομέρειες του έργου όπως οι ενεργοί χρήστες κάθε στιγμή, οι μνήμες αποθήκευσης, η εμβέλεια, η ισχύς σήματος κλπ

Τέσσερα χρόνια πολλά λόγια, πολλά ταξίδια, πολλές υποσχέσεις αλλά μαζί με τα άλλα πάει και το WIFI.

 

 

                                     Κ.Α.Π. – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ