Πρόταση Δεκεμβρίου.

 

          Η φίλη μας κ. Γεωργία, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Καβάλα, παρουσίασε στη δημιουργική ομάδα του ΚΑΠ μια πολύ αναλυτική πρόταση για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Την ευχαριστούμε δημόσια μέσα από τη σελίδα και παρουσιάζουμε αυτούσια την πρότασή της, η οποία συνοδεύεται και από ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε η ίδια μέσα από το διαδίκτυο.

Η πρότασή της:

   «Οι φτωχές εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν για την Καβάλα ένα φαινόμενο που καμία δημοτική αρχή δεν κατάφερε να αλλάξει. Η ανυπαρξία δραστηριοτήτων που θα μας ψυχαγωγούν κατά τη διάρκεια της πιο όμορφης εποχής του χρόνου, δεν δημιουργεί μόνο αρνητικό κλίμα σε όλους τους πολίτες αλλά αποτελεί τροχοπέδη στην προσέλκυση επισκεπτών που θα ενίσχυαν οικονομικά, τόσο τον τουριστικό κλάδο όσο και τον εμπορικό. Κανείς δε θα πίστευε ότι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί γρήγορα μια μεγάλη αλλαγή στην ψυχαγωγία της πόλης κατά τις γιορτές. Προσωπικά και έχοντας επισκεφθεί διάφορες πόλεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα, προτείνω μια συγκεκριμένη σειρά παρεμβάσεων που μπορεί να εμπλουτίζεται σταδιακά και ξεκινώντας από ένα σημείο της πόλης, να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της.

   Βασικό άξονα της πρότασης αυτής, αποτελεί η πραγματοποίηση εορταστικών εκδηλώσεων στην πλατεία Ελευθερίας και του πάρκου Φαλήρου και σύνδεση των σημείων αυτών με παράλληλες δράσεις.

Πάρκο Φαλήρου:

Στο πάρκο Φαλήρου θα φιλοξενηθεί ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων.

Γιατί  πάρκο Φαλήρου:

  • Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο.
  • Η έκτασή του ενδείκνυται για την ταυτόχρονη φιλοξενία πολυάριθμων εκδηλώσεων.
  • Διαθέτει σε πολύ κοντινή απόσταση 3 ιδιωτικά πάρκινγκ που θα εξυπηρετούν όλους εμάς.
  • Θα συμβάλει στην ανάπτυξη και αξιοποίηση τόσο του ίδιου του πάρκου όσο και του κολυμβητηρίου, δεδομένης της άσχημης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.
  • Διαθέτει αποχωρητήρια για το κοινό.
  • Στην ίδια περιοχή λειτουργούν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες καθώς επίσης και χώροι εστίασης που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των επισκεπτών.

Ενδεικτικά τα σπιτάκια θα μπορούσαν να διαμορφωθούν όπως φαίνεται στις Εικόνες 1 και 2.

Εικόνα 1

 

Εικόνα 2 Καρουζέλ

 

Εικόνα 3. Χώρος όπου θα φιλοξενηθούν  τα περίπτερα

 

      Θα μπορούσε λοιπόν στο χώρο παράλληλα της θάλασσας, μεταξύ κολυμβητηρίου και εισόδου, να γίνει εγκατάσταση περιπτέρων στα οποία θα φιλοξενούνται τοπικές επιχειρήσεις από το χώρο του καφέ, των γλυκισμάτων, των ξηρών καρπών και γενικότερα των προϊόντων που παράγει η πόλη. Στα περίπτερα μπορούν να στεγαστούν πολιτιστικοί σύλλογοι καθώς επίσης και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Αυτό μάλιστα θα έχει διπλό όφελος. Αφενός την προαγωγή του έργου τους αφετέρου την πώληση προϊόντων τους που θα ενισχύσουν οικονομικά τη δράση τους.

       Στον ευρύτερο χώρο μπορούν να τοποθετηθούν καρουζέλ, παιχνίδια, διάφορα μέσα ψυχαγωγίας και άλλες δράσεις που διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους.

 

Εικόνα 4 . όψη περιπτέρων

 

Εικόνα 5 .Περίπτερα με τοπικά εδέσματα

 

Πλατεία Ελευθερίας:

          Η κεντρική πλατεία μπορεί να αποτελεί τον τελικό προορισμό των επισκεπτών. Όπως σε άλλες πόλεις, θα στηθεί το σπίτι του Άη Βασίλη, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η φάτνη Του Χριστού, το σπίτι των ξωτικών κ.α. Θα θέλαμε  να τοποθετηθεί ξανά το παγοδρόμιο , και η κεντρική πλατεία να διακοσμηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προδιαθέτει τον επισκέπτη για την ύπαρξη του Αη Βασίλη στο χώρο ενώ το σπίτι του πιο αγαπημένου Άγιου των παιδιών. Όπως σε παρόμοιες περιπτώσεις μπορεί να έχει και το έλκηθρό του, πάνω στο οποίο επισκέπτες θα μπορούν να βγουν διαφορετικές αναμνηστικές φωτογραφίες.

 

Εικόνα 6 Είσοδος του σπιτιού το Αι Βασίλη

     Η σύνδεση της διαδρομής από το πάρκο Φαλήρου μέχρι την πλατεία Ελευθερίας θα γίνεται μέσω της πύλης των ευχών και του εργοστασίου σοκολάτας, που θα αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία και θα τονώσουν της εμπορική κίνηση της Καβάλας αφού οι επισκέπτες για να κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό θα διέρχονται μέσα από την αγορά.

Εικόνα 7 .Πρόταση στολισμού του δέντρου της πλατείας

 

Εικόνα 8 Εναλλακτική πρόταση για στολισμό του δέντρου της κεντρικής πλατείας

 

Πύλη των Ευχών:

Πρόκεται για μια πύλη, που μπορεί να κατασκευαστεί από τοπικούς παράγοντες και να τοποθετηθεί επί της Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από το χώρο που λειτουργούσαν παλαιότερα τα Bodyline. Εκεί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν στον Αγίο Βασίλη το γράμμα τους και να στείλουν ευχές, που στη συνέχεια θα τοποθετούν σε ειδικές εσοχές που θα διαθέτει η πύλη. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει face painting αλλά και υλικά χριστουγεννιάτικων κατασκευών.

 

Εργαστήριο σοκολατάτας:

   Θα τοποθετηθεί στην πλατεία του Καπνεργάτη, στην καρδιά της αγοράς που θα ενισχύσει και την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα. Θα είναι ένα μεγάλο περίπτερο, στο οποίο θα πωλούνται διάφορα γλυκίσματα με επίκεντρο τη σοκολάτα. Το περίπτερο αυτό θα μπορούν να μισθώσουν εκ περιτροπής και εταιρείες παραγωγής σοκολάτας.

      Η παραπάνω διαδρομή πρέπει να έχει τις κατάλληλες υποδομές για την εύκολη διέλευση ατόμων με αναπηρία και οικογενειών με καρότσια. Όπου αυτές δεν υπάρχουν, μπορούν να δημιουργηθούν, με σκοπό να εξυπηρετούν και καθημερινά τους πολίτες με κινητικά προβλήματα.

Εικόνα 9 .Εργαστήριο σοκολάτας.

 

Εικόνα 10

Εξωτερική όψη του εργαστηρίου σοκολάτας που μπορεί να δημιουργηθεί σε μικρότερη κλίμακα και να τοποθετηθεί στην πλατεία καπνεργάτη όπως υπάρχει σε αντίστοιχη ελληνική.