Η πρόταση Β. Παππά για την διπλή πλατεία που θα αλλάξει την μορφή της Καβάλας


Την πρότασή του για την δημιουργία της Μητροπολιτικής Πλατείας παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Βαγγέλης Παππάς, αρχίζοντας την τμηματική ανακοίνωση του προγράμματός του για το Δήμο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση «πνεύμονα» πρασίνου μέσα στην καρδιά της πόλης, ο οποίος καλύπτει επιπλέον και δύο σημαντικές ανάγκες της Καβάλας: θέσεις στάθμευσης και συνεδριακός χώρος.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη της πλατείας πάνω από τον σημερινό δημοτικό κήπο, την οδό Βενιζέλου, το πάρκινγκ της Ροδόπης, τη Λέσχη Αξιωματικών, την οδό Ερυθρού Σταυρού και το ΙΚΑ. Η πλατεία βρίσκεται πάνω από αυτή την έκταση, ως συνέχεια της οδού Κύπρου, με εκμετάλλευση της υψομετρικής της διαφοράς με την οδό Φιλικής Εταιρίας.

Οι δύο οδικοί άξονες του κέντρου παραμένουν στη θέση τους, χωρίς να χρειαστεί να κατεβούν επίπεδο. Δεξιά και αριστερά από το σκεπαστό σκέλος της Ερυθρού Σταυρού, δύο χώροι στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας περίπου 1.000 ΙΧ μπορούν να ανακουφίσουν το μεγάλο πρόβλημα της πόλης.

Στο χώρο που βρίσκεται ο δημοτικός κήπος, προτείνεται η κατασκευή ενός συνεδριακού κέντρου 1.000 ατόμων κι ενός εμπορικού κέντρου με καταστήματα και χώρους εστίασης ή διασκέδασης.

Στην υπερυψωμένη επιφάνεια της πλατείας αναπτύσσονται χώροι πρασίνου για αναψυχή, παιδική χαρά, χώροι για ανάγνωση, μουσική, συναντήσεις, εκδηλώσεις, καφέ, εστιατόρια κ.α.

ΔΙΠΛΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Τ.Μ. ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Πρόκειται για την πρώτη πρόταση που προβλέπει διπλή αξιοποίηση των τετραγωνικών μέτρων. Η συνολική επιφάνεια της προτεινόμενης Μητροπολιτικής Πλατείας είναι 22 στρέμματα και άλλα τόσα είναι η επιφάνεια των δρόμων, των πάρκινγκ, του συνεδριακού και του εμπορικού κέντρου.

Η πρόταση του Βαγγέλη Παππά έχει λάβει υπόψιν της κι εναλλακτικά σενάρια, χωρίς τη λέσχη αξιωματικών και χωρίς το ΙΚΑ, όπου και πάλι μένει ένας ελεύθερος χώρος 15-18 στρεμμάτων, διπλά αξιοποιήσιμος, που μπορεί να δώσει ζωντάνια στην πόλη ως μια πλατεία στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων.

Ερωτηθείς σχετικά με την κεντρική πλατεία, είπε ότι το σχέδιο της ΚΑΠ προβλέπει όχι την κατάργησή της αλλά την ενίσχυσή της με οπτική και λειτουργική ενοποίηση όλης της περιοχής από το καρνάγιο, τις Καμάρες έως τον Άγιο Νικόλαο και το Τελωνείο κι από το εμπορικό τετράγωνο των πεζόδρομων έως την πλατεία Καπνεργάτη, την Μητροπολιτική Πλατεία και το Πάρκο Φαλήρου.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ & ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

«Θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για το κέντρο της Καβάλας, το οποίο θα αποκτήσει και συνεδριακό χώρο και επαρκείς χώρους στάθμευσης. Επιχειρήθηκαν στο παρελθόν διάφορες λύσεις με μεταφορά των κατοίκων από τα άκρα της πόλης αλλά δεν πέτυχαν. Όσο και να λέμε μην έρχεστε στο κέντρο με τα αυτοκίνητα, αυτό δεν θα αποφευχθεί» σχολίασε και πρόσθεσε τη σημαντικότητα της ύπαρξης ενός συνεδριακού στο κέντρο της Καβάλας και όχι σε κάποιο προάστιό της, ώστε «να το αισθανεται η αγορά».

Σε ερώτηση σχετικά με την κοστολόγηση μιας τέτοιας παρέμβασης, τόνισε: «η Μητροπολιτική Πλατεία της Καβάλας είναι μια πολιτική πρόταση, η αποτύπωση ενός οράματος». Ως προς το χρηματοοικονομικό σκέλος, τόνισε ότι η κατασκευή μπορεί να υλοποιηθεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), μετά από διαγωνισμό για την κατασκευή αλλά και σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ

«Δεν πρόκειται για φαραωνικό σχέδιο αλλά για μια πολύ πιο απλή κατασκευή, στα πρότυπα που ήδη ακολούθησαν άλλες πόλεις» ανέφερε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τα δαπανηρά σχέδια που ακούστηκαν στο παρελθόν, για κατασκευή υπογείων χώρων στάθμευσης σε ένα σημείο που παλιότερα ήταν θάλασσα.

Έδωσε ως παράδειγμα αντίστοιχη υπερυψωμένη πλατεία που κατασκευάζεται στην επίσης παραλιακή Λεμεσό. «Τέτοια έργα μπορούν να μεταμορφώσουν μια πόλη» είπε, σημειώνοντας ότι η κυπριακή πόλη σήμερα δεν μοιάζει καθόλου με τη μορφή που είχε 10-15 χρόνια πριν.

«Τέτοιες τομές χρειάζεται η Καβάλα για να μπει σε μια νέα εποχή και να αλλάξει η μορφή της» κατέληξε.

ΒΙΝΤΕΟ με τρισδιάστατη απεικόνιση της Μητροπολιτικής Πλατείας και εναέριες λήψεις του χώρου των 22 στρεμμάτων όπως είναι σήμερα

Μητροπολιτική Πλατεία Καβάλας

Η πρόταση της ΚΑΠ για Μητροπολιτική Πλατεία στην Καβάλα, έναν πνεύμονα οξυγόνου, 22 στρεμμάτων, που ενσωματώνει μεγάλο συνεδριακό κέντρο και χώρους στάθμευσης 1.000 οχημάτωνΠρόκειται για μια περιοχή 22 στρεμμάτων. Είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πρόταση για την Καβάλα που προβλέπει διπλασιασμό των χρήσεων γης με συνολικό ωφέλιμο χώρο 44 στρεμμάτων, στην καρδιά της πόλης.Σύμφωνα με το σχέδιο, η Μητροπολιτική Πλατεία αναπτύσσεται πάνω από: τον σημερινό Δημοτικό Κήπο, τις οδούς Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού, το πάρκινγκ της Ροδόπης, τη Λέσχη Αξιωματικών και το ΙΚΑ.Η πλατεία βρίσκεται πάνω από αυτή την έκταση, ως συνέχεια της οδού Κύπρου, με εκμετάλλευση της υψομετρικής της διαφοράς με την οδό Φιλικής Εταιρίας.Οι δύο δρόμοι παραμένουν στη θέση τους, χωρίς να χρειαστεί να κατεβούν επίπεδο. Δεξιά και αριστερά από το σκεπαστό σκέλος της Ερυθρού Σταυρού, δύο χώροι στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας περίπου 1.000 ΙΧ μπορούν να ανακουφίσουν το μεγάλο πρόβλημα της πόλης.Στο χώρο που βρίσκεται ο δημοτικός κήπος, προτείνεται η κατασκευή ενός συνεδριακού κέντρου 1.000 ατόμων κι ενός εμπορικού κέντρου με καταστήματα και χώρους εστίασης ή διασκέδασης.Στην υπερυψωμένη επιφάνεια της πλατείας αναπτύσσονται χώροι πρασίνου για αναψυχή, παιδική χαρά, χώροι για ανάγνωση, μουσική, συναντήσεις, εκδηλώσεις, καφέ, εστιατόρια κ.α.Πέρα από τη βασική πρόταση, το σχέδιο περιλαμβάνει κι εναλλακτικά σενάρια, χωρίς τη λέσχη αξιωματικών και χωρίς το ΙΚΑ, όπου και πάλι μένει ένας ελεύθερος χώρος 15-18 στρεμμάτων, διπλά αξιοποιήσιμος.Ο κ. Παππάς είπε ότι το έργο θα κατασκευαστεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και διαγωνισμό για την κατασκευή, μίλησε για ένα σχέδιο πολύ πιο προσιτό και υλοποιήσιμο σε σχέση με τα υπόγεια πάρκινγκ που προτάθηκαν στο παρελθόν ενώ έδωσε και το παράδειγμα της Λεμεσού στην Κύπρο, όπου κατασκευάζεται αντίστοιχο έργο.Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η νέα αυτή πλατεία δεν θα καταργήσει την Κεντρική Πλατεία αλλά θα ενοποιήσει οπτικά και λειτουργικά όλο το κέντρο της πόλης, από το καρνάγιο, τις Καμάρες έως τον Άγιο Νικόλαο και το Τελωνείο κι από το εμπορικό τετράγωνο των πεζόδρομων έως την πλατεία Καπνεργάτη, την Μητροπολιτική Πλατεία και το Πάρκο Φαλήρου.Η πρόταση για τη Μητροπολιτική Πλατεία περιλαμβάνεται στις βασικές προτάσεις του Προγράμματος του συνδυασμού του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kapdimoukavalas.gr και στο facebook

Geplaatst door ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας op Vrijdag 3 mei 2019