Την πρόταση του μήνα Μαρτίου μας την έστειλε ο φίλος Διονύσης από τη συνοικία των Πεντακοσίων και αφορά στην αξιοποίηση του δρόμου παράλληλα της θάλασσας που ξεκινά απο την ανατολική είσοδο της πόλης και καταλήγει στη δυτική. Η δημιουργική ομάδα της ΚΑΠ θέλοντας να τονίσει την ανάγκη αξιοποίησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Καβάλας, σας παραθέτει αυτούσια την αντίστοιχη πρόταση.
Έχοντας ως παράδειγμα την παραλιακή ζώνη διέλευσης πεζών και ποδηλάτων της Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να προτείνω κάτι παρόμοιο και για τη δική μας πόλη δεδομένου ότι με τη σημερινή της μορφή δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τους πολίτες και κυρίως για γυναίκες με παιδιά σε καρότσια και άτομα με αναπηρία. Επίσης σε πολλά σημεία της καθίσταται επικίνδυνη για τους πεζούς λόγω της έλειψης προστατευτικών κιγκλιδωμάτων.

Εικόνα 1 . Έλλειψη πεζοδρομίου , καμία ασφάλεια στους πεζούς

Εικόνα 2. Κακοτεχνίες σε κεντρικούς δρόμους της Καβάλας

Εικόνα 3 Δύσκολη πρόσβαση από πεζούς , δρόμος που οδηγεί σε σχολεία

Εικόνα 4 Σημερινή μορφή πεζοδρομίου

Εικόνα 5 Μηδαμινός χώρος διέλευσης , εμπόδια στους πεζούς

Εικόνα 6 Ανεπαρκής πέρασμα

Εικόνα 7 Έλλειψη προστασίας πεζών

Εικόνα 8 Ανεπαρκής χώρος διέλευσης για καρότσια
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η ζώνη αυτή χρησιμοποιείται καθημερινά από μεγάλο αριθμό πολιτών, που την επιλέγουν είτε για τη μετακίνησή τους είτε για λόγους άθλησης ή αναψυχής. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να την αναβαθμίσουμε σε τέτοιο βαθμό ώστε παράλληλα να αναδειχθούν και όλες οι ομορφιές που την περιβάλλουν.
Η αρχή της ζώνης τοποθετείται απέναντι από τα Κοιμητήρια και καταλήγει στο τέρμα της ακτής Καλαμίτσας. Προκειμένου το τμήμα αυτό να είναι εύκολα διακριτό προτείνεται να έχει έντονο χρώμα (π.χ. κόκκινο) και πλούσιο φωτισμό.

Εικόνα 9 Απεικόνιση διαδρομής
Σε αρκετά σημεία της ζώνης αυτής θα τοποθετηθούν πινακίδες κάλυψης χιλιομετρικής απόστασης καθώς επίσης και πλάκες στις οποίες θα απεικονίζονται σημεία της διαδρομής με τουριστικό ενδιαφέρον (π.χ. Καρνάγιο, παλιά Δικαστήρια) όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι θα αποτελεί ο φωτισμός ο οποίος στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή).

Εικόνα 10 Πινακίδες κάλυψης χιλιομέτρων

Εικόνα 11 Πινακίδες

Εικόνα 12 Χρώμα πεζοδρομίου
«ΜΠΑΛΚΟΝΙ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Το σημείο στον κόμβο του Φαλήρου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το καραβάκι, μπορεί κάλλιστα λόγω της τοποθεσίας να αξιοποιηθεί περαιτέρω και να αποτελέσει το μπαλκόνι της Καβάλας. Συγκεκριμένα, μπορούν να τοποθετηθούν κιόσκια τα οποία θα χρησιμοποιούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πεζοί, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν κάποιο σημείο ανάπαυσης με σκίαση ενώ περπατούν. Επίσης θα τοποθετηθούν τουριστικά κυάλια, με τα οποία οι τουρίστες θα θαυμάζουν τις ομορφιές της πόλης.
Η διαδρομή στο σύνολό της θα είναι προστατευμένη από κιγκλιδώματα, που θα παρέχουν στους διερχομένους την απαιτούμενη ασφάλεια.
Φυσικά θα αναπλαστεί και το τμήμα επί της οδού Τενέδου, το οποίο σήμερα προσφέρει μόνο ελάχιστα παγκάκια δίχως καμία σκίαση. Παράλληλα θα αναδειχθεί και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους δασοκομάντος που έχασαν τη ζωή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Δράμας.

Εικόνα 13 Τουριστικά κιάλια

Εικόνα 14 Οδικά φώτα με ηλιακή ενέργεια

Εικόνα 15 Μπαλκόνι Καβάλας. Έλλειψη χώρου σκίασης.

Εικόνα 16 . Μια εικόνα που αντικρίζουν πολλοί και στεναχωρεί ακόμα πιο πολύ .